Hieronder een aantal tips voor het opslaan van haardhout.

Haardhout is een natuurproduct. Of u gedroogd haardhout of niet gedroogd haardhout aanschaft, er zal altijd een vochtpercentage in het haardhout blijven zitten. Als u niet gedroogd haardhout aanschaft, zit er een bepaald vochtigheidspercentage in de blokken. Dit kan variëren van 25 tot 43 %. In eiken en beuken ( harde soorten haardhout ) is het vochtgehalte minder dan in lichtere soorten zoals berken, esdoorn en elzen. Het is daarom aan te raden om altijd het haardhout in de buiten lucht op te slaan. Wind en zon zullen het hout blijven drogen.

Slaat u het haardhout binnen op (in bijvoorbeeld de garage of schuur), zorg dan voor voldoende ventilatie. Als u het haardhout bezorgd krijgt tijdens een regenbui en het vervolgens binnen in schuur of garage opslaat, is dit zeker aan te raden. Door te weinig ventilatie zal het vocht constant terug komen op blokken. Deze zullen hierdoor niet drogen en vaak beschimmeld raken.

Denk er bij uw houtopslag aan dat de west -en noordkant de natste windrichtingen zijn. Als u de opslag op het oosten of zuiden zult plaatsen, ligt het vaker vrij van regen en heeft uw hout bij zoning weer de hele ochtend of middag zon. Zeker in de winter maanden zult u merken dat het hout door vocht in de buitenlucht langer nat zal blijven aan de buitenzijden.

Als u gaat stoken, is het aan te bevelen het haardhout enkele uren vooraf binnen te leggen. Het zal op kamertemperatuur komen, waardoor het makkelijker brandt dan wanneer u het koude klammige blok direct van buiten pakt en gaat gebruiken.

Bewaar het haardhout dus in de buiten lucht. Bewaar als u het haardhout begint te stapelen een kleine ruimte onder het hout. De onderste blokken zullen anders door overvloedige regen nat blijven en slecht drogen.

In het kort :
Haardhout buiten opslaan.
Haardhout vrij van de grond bewaren.
Houthok op de oost- of zuidkant plaatsen.
Houthok maken waar de wind door heen kan.